Det är inte alltid lätt att bestämma om det är bäst att köpa bil privat eller på företaget. Svaret på frågan beror nämligen på dina behov och det är där vi måste börja för att reda ut det hela.

Privat bruk eller i tjänsten

Om du mest kör bilen privat så kan det vara smartast att köpa bilen själv och istället få milersättning för de mil du kör i tjänsten. Men om du mest kör i tjänsten så kan det vara bättre att köpa bilen på företaget, men kom ihåg att du i många fall kommer att förmånsbeskattas när du använder den privat.

Använder du företagets bil för privata resor mer än 100 mil eller vid fler än 10 tillfällen per år så blir det en bilförmån som du ska skatta för. Om du måste bevisa att du inte har använt bilen privat så ska du alltid använda en körjournal. I den skriver du ner alla resor du gör, både i tjänsten och privat.

Förmånsbeskattning innebär att du måste skatta om du har en förmån med ett visst värde. För bilar så räknas värdet ut genom märke och årsmodell. Det går att använda Skatteverkets enkla kalkylator för att räkna ut vad förmånsvärdet blir för olika modeller och biltyper.

Välj gärna en begagnad bil

Begagnade bilar kan ge dig mer för pengarna och har en betydligt lägre månadskostnad än vad en ny bil har. Men förmånsvärdet gäller även om det är en begagnad bil. Eftersom förmånsvärdet är en privat kostnad är det värt att ta det i beaktning.

Många väljer att köpa en Volvo för att använda som firmabil. Det är nämligen en så pass vanlig bil i Sverige att det är lätt att hitta delar till den och verkstäder som är bra på att reparera den. Du kan till exempel köpa billiga delar från olika butiker för alla olika Volvomodeller. Och ska du köra bilen i stadsmiljö eller där det är mycket trafikerad, då behövs ett bra kupefilter som ser till att alla föroreningar stannar utanför och att luften inne i kupén är hälsosam.

Begagnade tjänstebilar kan spara mycket skatt, eftersom reglerna för förmånsvärdet ändrades den 1 juli 2021. Då höjdes förmånsvärdet med cirka 30 procent på de vanligaste bilmodellerna. Men om företaget köper en nyare begagnad bil istället för en fabriksny bil blir det samma förmånsvärde som gällde innan 1 juli 2021. Dessutom kan fordonsskatten vara lägre.

Tänk på det här om du ska köpa på företaget

Eftersom företaget gör inköpet slipper du betala för bilen privat, dessutom står företaget för kostnaderna för bilen. Behöver du en specialiserad bil för företaget, som till exempel en skåpbil, kan du köpa just det för att använda i tjänsten. Du kan även dra av momsen om du köper extrautrustning till bilen och göra avskrivningar för bilen.

Men, om verksamheten inte har en stabil ekonomi kanske du inte har utrymme att köpa bil på företaget. Det är viktigt att göra en bra budget för att ta reda på vad som händer om företaget går sämre i framtiden. Finns det en risk för att bilen måste säljas kan det vara bättre att köpa den privat och sedan använda den i tjänsten.

Köper du privat slipper du förmånsbeskattning och får milersättning från företaget. Men du måste själv betala för slitage och värdeminskning. Du måste även ta hela det ekonomiska ansvaret. Går företaget sämre kan du dock behålla din bil och inte påverkas av det privat genom att bilen måste säljas.