När företagslånet utnyttjas till annat

Många människor är rädda för att låna pengar. Det finns goda anledningar till detta. En sådan anledning är risken att skuldsätta sig för en lång tid framöver. Krasst sett måste man ha en plan när man tar ett lån. Men räcker det verkligen med en bra affärsidé? Många människor skulle nog svara nej på den frågan.

Företagslån aktiebolag är inte svåra att få. Faktum är att det aldrig har varit enklare att få tag i mer pengar på kredit. Vissa låneinstitut bryr sig knappt om vad du avser göra med pengarna. Förr i tiden var denna marknad betydligt mer reglerad.

Storbankerna ställde många svåra frågor till den som ville ta ett lån. Det var nästintill omöjligt att få ut en stor summa pengar, även om man hade en bra affärsidé. Förr i tiden brukade vi dock inte starta företag i samma omfattning som idag. Det var kutym att man var anställd inom industrierna eller i den offentliga sektorn.

Idag vill många människor bli företagare. När de tar ett lån tror de att man kan använda pengarna till löpande utgifter. Faktum är dock att man behöver använda pengarna till en investering. Det kan exempelvis handla om en IT-struktur som man sedan ska lansera för marknaden.

I detta fall tar man visserligen en risk. Om man lyckas kan man dock räkna med en belöning.

Nu har vi pratat rätt mycket om hur enkelt det är att få tag i investeringskapital. Men vart kan man vända sig om man menar allvar med att gå vidare med företagsdrömmen? Företagarlånet.se samlar all viktig information.

Du kan jämföra villkor baserat på en rad olika faktorer. Du kan exempelvis välja att du vill betala av lånet så snabbt som möjligt. 

När pengarna inte används korrekt

Så vad använder man pengarna till om de inte går direkt till en investering?

  • Löpande utgifter är som sagt en vanlig utgiftspost. Detta är ett symtom på bristfällig erfarenhet. Många nya företagare underskattar nämligen de kostnader som tillkommer. Många tror att man kan leva som vanlig anställd, d.v.s. att man alltid kan ta ut full lön samt köpa in massa tjänster externt.
  • Verkligheten är dock en annan. Det tar ofta tid att få in tillräckligt med intäkter. Innan dess får man leva på sparade pengar. Det är också i princip omöjligt att anställa personal i början, såvida man inte har tunga investerare i ryggen.
  • Man ska absolut inte använda lånade pengar till dessa utgifter. Vi har redan pratat om vikten av att använda dem till rätt saker, exempelvis för investeringar i själva tjänsten som sedan ska bli navet i verksamheten.

Ibland används företagslån till något helt annat som aldrig kommer bära frukt. Detta har vi poängterat flera gånger i denna artikel. Du måste dock vara medveten om denna problematik

Du måste också vara medveten om de oförmånliga villkor som kommer med vissa lån. Detta går hand i hand med det stora utbudet på marknaden. Flera aktörer vill ge dig pengar i utbyte mot höga räntor.

Detta är sällan fördelaktigt såvida du inte sitter på en exceptionellt bra idé. Det enda positiva med alla dessa aktörer är förmodligen att entreprenörskapet inom banksektorn har blivit mer diversifierad. Kvinnor står bakom ekonomiska framgångar och företagslån. Det finns också människor som har blivit marginaliserade tidigare under deras uppväxt som senare har kunnat slagit sig in i banksektorn.

Man får dock leta rätt länge för att hitta argument till jättehöga räntor. Ibland kan man fråga sig om det är etiskt. Så länge det är tillåtet kommer människor alltid hitta finurliga sätt att tjäna pengar på.

Sammanfattning

Aftonbladets artikel visar att företag ska få lite extra stöd. Det finns hjälp att få för den som väljer bort företagslån. I detta fall måste man dock uppfylla vissa villkor. Man kan exempelvis få stöd av arbetsförmedlingen om man har varit arbetslös under en lång period.

Annars kan du vända dig till din kommun. De stöttar gärna entreprenörer med rådgivning och annat. Det kanske är svårt att få ut pengar. Men ibland är det andra saker som man prioriterar högre, exempelvis juridisk rådgivning eller hjälp med att hitta egna lokaler.

Du bör alltid tänka till en extra gång innan du tar lån. Det är ett risktagande som endast passar människor med bra idéer och ambitioner.