Hur du håller ordning på företaget

För många är det en dröm som uppfylls när de kan starta eget. Få vara sin egen arbetsgivare, förhoppningsvis tjäna bra med pengar, och kanske lämna något efter för barnen att jobba med. Allt det här är vanliga orsaker till varför folk jobbar som egenföretagare. Verkligenheten är ibland ganska tuff, men det gör ingenting i det långa loppet. Det som är viktigt är slutresultatet.

Vad kan du då göra för att ha ordning på ditt företag? Hur kan du underlätta för dig själv och undvika de vanligaste fallgroparna? Till att börja med är det viktigt att ha lagom stora förväntningar. Det är väldigt få som blir rika på kort tid. De flesta måste jobba hårt för att komma i gång och satsa både tid och pengar. Många sliter 14-15 timmar om dagen och tar ingen riktigt semester på flera år. Inte alla naturligtvis, men det är bra att vara förberedd.

Underlätta för dig själv

För att göra det så smidigt som möjligt finns det en del genvägar. En av de större är att hålla reda på ekonomin. Även när ditt företag är litet och du kanske bara har en eller två anställda. Det är en god vana som kommer att göra stor skillnad i det långa loppet. Plus att lagen är ganska sträng med bokföring och redovisning för företag. Lär dig något nytt: arbetsgivarintyg – Så här skriver du det enligt Saldoredo.

Något annat som är av stor vikt är ditt bemötande mot kunderna. Det finns ett uttryck att kunden har alltid rätt. Naturligtvis är det inte så, men om du har rätt är det bara att hålla tyst. Kanske inte alltid, men ofta. Du måste måna om kunderna för konkurrensen är ganska stor inom de flesta områden nu för tiden. Det lönar sig att ge dem god service, bra produkter och göra allt du kan för att hålla dem kvar. Vad är egentligen kundreskontra?

Bevisa var du jobbar

Det är helt nödvändigt att ha papper på allt du gör med dina pengar. De enskilda utgifterna och intäkterna ska styrkas med ett underlag. Din bokföringsfirma kommer att förklara allt för dig, men principen är att ingenting får kastas. Det kan kännas lite överdrivet, men sådan är lagen. Precis som du måste bevisa vem du är vid andra tillfällen. Corona-tider sätter högre krav på arbetsgivarintyg.

Ibland är det arbetsgivarintyg som krävs, andra gånger är det någon form av redovisning. En del känner sig lite som att storebror ser allt, och det är nästan så illa. Samtidigt gäller det att komma ihåg varför dessa lagar finns. De lägger grunden för en jämn konkurrens, du ska kunna hävda dig på arbetsmarknaden. Ibland krävs det lagar för att det ska fungera. Viktigt kunna redovisa både inkomster och förluster.

Satsa på din bokföring

Du ska därför ta din ekonomi och bokföring på allvar. Få i gång ett gott samarbete med en professionell firma. Alternativt kan du anställa någon som tar hand om det hela, men det brukar bli ganska dyrt för de mindre företagen. Stora verksamheter har flera stycken som bara sysslar med ekonomi och redovisning. Men de flesta småföretagare tjänar på att outsourca det hela till en specialiserad firma.

Då och då så görs det stickprov, speciellt när du börjar bli lite större och tjäna mer. Det gäller även för privatpersoner, för alla måste redovisa sina förehavanden. Med jämna mellanrum läser du om någon företagare eller person som har fuskat. De har varit slarviga eller medvetet undanhållit skatter och annat som bokföring ligger till grund för. Aftonbladet skriver om presidentens dubbla bokföring.

Ha ett gott samvete

Att driva egen verksamhet kan vara både stressigt och inspirerande. Du vet att du jobbar för dig själv och din familj. Hoppas på att allt det du lägger ner på firman idag ska löna sig i morgon. För det är skönt att ha eget företag, att kunna bestämma allting själv. Det kan vara en dröm som går i uppfyllelse och mer därtill.

Samtidigt gör du väl i att ha ett gott samvete. Bokför allt som det ska och se till att inte glömma något. Din bokföringsfirma kan hjälpa dig med det mesta, men det är du som måste ge dem alla papper eller information. I det långa loppet kommer du att slippa straffavgifter och böter. Staten kanske inte ser allt, men det är bra mycket de har kontroll över. Gör det samma och se till att ha ordning på dina affärer.