81-6-1-smart-strategi-rekryteringsprocess

Bara för att en sak är krånglig innebär inte det automatiskt att den fungerar. Det samma gäller åt andra hållet. Enkla metoder kan ibland vara de allra bästa. När det kommer till rekrytering är ofta stora resurser involverade. Det allra bästa är därför att vara smart och använda snabba metoder. Att inte krångla till det utan istället vara effektiv och fokuserad.

Att rekrytera är inte alltid så lätt. Det kräver eftertanke och tid, för du vill ha den allra bästa personen till posten. Vissa arbetsplatser har problem med att rekrytera, det är få som vill jobba antingen med uppgifterna eller på orten. Ibland är det allra bästa att tänka om och lära sig nya sätt att rekrytera på. Du vill kunna nå ut till folk, och speciellt då de som kan tänkas vara kvalificerade för tjänsten.

Hitta fram till varandra

I stora drag så handlar rekrytering om att en arbetsgivare och en arbetssökare hittar fram till varandra. Du har något som han eller hon vill ha. Men de flesta vet att det inte alltid är så lätt. Det kan vara flera sökande till ett och samma jobb. Här är det viktigt att sålla och hitta den som verkligen kan tänkas passa in. Inte alltid så lätt när flera har samma kvalifikationer och utbildning. Då kan en anställningsintervju vara på sin plats, men det handlar ändå alltid om vilken känsla du har med personen. Läs mer här om hur du kan rekrytera rätt personal till ditt företag.

Men ibland så handlar rekrytering om att hitta fram till personer som redan är anställda och erbjuda dem nya möjligheter. Detta är en alldeles egen process där du måste komma upp med bra anledningar till att de ska byta jobb. Det kan vara arbetsuppgifterna, att du har något mer intressant att erbjuda dem som de kanske inte har just nu. Eller så kan det vara lönen, en del är värda mycket eftersom de också drar in mycket till företaget. Andra justerar arbetstiderna för att passa den nyanställde, allt för att ge honom eller henne en god anledning till att börja jobba just där. För alla vet vilken skillnad rätt person kan göra på en arbetsplats. Det är som när du kastar en sten i vattnet, ringarna bara fortsätter att växa.

81-6-2-rekrytering-soka-jobb

Vikten av bra rekrytering

Men för det mesta så handlar det om att hitta någon som söker det jobb du har annonserat. Någon som är sugen på att få ett jobb och som också har den rätta utbildningen. En del stora företag har personal som sitter varje dag och läser ansökningar. De går igenom cv och synar alla i sömmarna. Men ett vanligt företag har ofta inte resurserna till detta. Varken den tid eller de pengar det kan kosta. Istället är det viktigt för dem att vara effektiva och se över sina metoder.

En anledning är att du inte kan slösa med personal som håller på med rekrytering, förutom i kortare perioder. Ofta så har de andra uppgifter också som inte kan försummas. Men också för att vanligtvis så behöver företaget fylla den post som är ledig. Du behöver någon där som jobbar. Ibland handlar det om nya tjänster, men för det mesta är det en viktig kugge i hjulet som fattas. Läs mer om webbaserade rekryteringsverktyg och bemanningssystem på www.recruto.se.

Nya metoder som fungerar

Rekrytering är något du bör ta på allvar, för det kan göra stor skillnad för driften. Många har upplevt den jobbiga situationen när fel person sitter på en post. Det kan skapa otrivsel och göra att hela verksamheten fungerar sämre. Om det sedan är en nyckelposition så blir det ännu sämre. Å den andra sidan så kan du skapa en produktiv och trivsam arbetsplats med rätt personal. Det kan vara som natt och dag, och det är inte bara fråga om personkemi.

Därför ska du se lite närmare på vilka processer du använder och att det kanske är dags att pröva på något nytt. Det är viktigt att utvärdera hur man lättare ska kunna hitta rätt personal, och du kan läsa mer om detta ämne i Kristianstadsbladet. Se på vad andra har gjort och om det finns några sätt att förnya dina procedurer. Idag sker mycket på nätet, och även rekrytering har hittat dit. Skaffa mer information och fatta sedan ett beslut. Du kommer inte att ångra dig eftersom processen kommer att fungera så mycket bättre.

Var kreativ och innovativ

Det är så lätt att köra på i samma gamla hjulspår. Annonsering, ansökningar, läsa dem och sedan intervjua en rad med mer eller mindre lämpliga personer. Det är klart att principen är den samma, du måste ofta se på mer än en ansökning för att hitta fram till den rätta. Och det kan löna sig att prata med dem personligen. Men där emellan så finns det flera olika sätt att göra det på. Att rekrytera rätt är viktigt och då gäller det att ha en kreativ rekryteringsprocess och starka incitament enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad.

Ett annat misstag som en del gör är att de tar det som det kommer. Detta sätt att göra saker kan fungera, men vanligtvis så förlorar du i alla fall tid. Tid är dyrbart och det är ofta även andra resurser involverade i rekryteringsprocessen. Allt detta är av värde och framgångsrika företagare har lärt sig att inte bara tjäna pengar men också spara där det går. Det är viktigt att ha en strategi för rekryteringsprocessen enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Egentligen är detta en allmän princip för framgångsrika verksamheter. Att planera och har strategier för så gott som allt.

81-6-3

En enkel strategi

Det hålls klasser och föreläsningar varje dag om hur du ska kunna vara mer effektiv i din verksamhet. Hur du ska kunna utnyttja varje tillfälle till att växa och gå framåt. Rekrytering kanske inte är en stor del av vad du gör. Det kanske bara sker sporadiskt, när det är behov för det. Eller så är det något som du gör kontinuerligt, en pågående process där du hela tiden ser framåt. Alla har sina egna situationer och behov.

Oavsett vilken situation du är i så kan en enkel rekryteringsprocess spara massor med resurser. Du hittar fram till den rätte personen men utan alla krångliga procedurer som kostar så mycket pengar. Eller andra resurser som är dyrbara. Ju fortare dessa steg är tagna desto bättre, så att du kan tillsätta tjänsten och arbetet kan fortskrida. Satsa därför på enklare processer och krångla till det så lite som möjligt. Du kommer inte att ångra dig när du sedan hittar fram till den rätta personen.