1900-1

Att bära kniv är reglerat av stränga lagar. Allt för att skydda medborgarna mot hot eller olyckor. För de som gärna använder kniv kan det kännas restriktivt. Men då kan det vara bra att se lite närmare på lagarna, för det finns faktiskt flera tillfällen då du är fri att ta med dig kniven. Många har gjort i ordning en EDC, en liten väska där de har med sig det allra nödvändigaste. Den är nog inte riktigt komplett om inte kniven får följa med. 

Helt klart så finns det bra orsaker till alla dessa lagar. Det är inte bara något som politikerna roar sig med när de inte har något annat att göra. Knivar är farliga, om de används på fel sätt eller om de hamnar i fel händer. Därför är det viktigt att dessa regler existerar. Genom att följa dem så skyddar du både dig och folk runt omkring dig. Och eftersom det finns så pass många undantag så brukar det fungera ganska bra ändå. 

Snygga och praktiska knivar

Om du ska bära med dig en kniv i din EDC så bör den vara liten. Det är inte direkt läge för en stor machetes, utan det handlar om att ha något till hands ifall att du behöver den. För det mesta så klarar du dig bra med det du har omkring dig. I hemmet finns det inga lagar om vilka knivar du får ha, utan det är mer en fråga om när du är ute och rör på dig. Lär dig mer om knivarna hos https://www.lamnia.com/sv/c/26/edc-everyday-carry-utrustning

En praktisk kniv kan vara snygg, och vice versa. Så det är inte alls svårt att hitta något som du tycker om. Det är klart att om du använder kniven varje dag så kan det vara ännu viktigare att den är både snygg och praktisk. Du ser den ju hela tiden och vill att den ska fungera. En del lägger ner lite extra omtanke på att hitta den allra bästa kniven. En som de kan trivas med och som gör det den är tänkt för. Med en bra kniv är det få saker du inte kan klara av. Knivar är verkligen ett av de mest användbara verktyg som finns. 

1900-2

Förbered dig på det okända

Du vet aldrig vad som kan hända. Men det är också omöjligt att vara förberedd på precis allt. Annars är det lätt att dagen blir stressig. Vissa saker kan dock vara bra att ha med sig. Några plåster, läppbalsam, en vattenflaska och annat som gör att du kan ta dig igenom dagen oavsett vad som kommer upp. Bra med kniv i din EDC berättar Expressen. Ett par huvudvärkstabletter brukar också rekommenderas att du stoppar ner i din lilla väska. 

Det handlar om att vara förberedd men inte ängslig. Ungefär som när du tecknar en hem- eller reseförsäkring. Du önskar och hoppas att ingenting ska hända. Men om det värsta skulle ske så är du inte helt utlämnad och förlorar inte allt för mycket pengar. Alla som kommit hem till ett trasigt kylskåp vet hur skönt det är att inte glömma betala premierna. 

Din EDC är något liknande. En liten väska med det allra viktigaste. Inte så att du tror att något ska hända varje dag. Men det är alltid bra att vara förberedd. Det är också en fråga om att göra saker på ett enklare sätt. Du klarar dig kanske utan några som helst planer. Men det är lättare för dig själv om du har en kniv och lite andra saker med dig, så att du snabbt kan gå vidare med vad du vill göra. 

1900-3

Vad säger lagen?

Nu är det dock inte överallt du kan ha med dig en kniv. Lagen är ganska sträng och du kan råka illa ut. Som tur är finns det flera intressanta undantag. Information om när du får ha kniv i din EDC. Bland annat så kan en utflykt till parken bli mycket roligare om du grillar. Då är det tillåtet att ha med sig både förskärare och det du behöver för att laga eller äta maten. Med andra ord så kan du inte ha med dig en stilett eller sådana knivar som räknas som vapen eller som används till andra uppgifter. Du kan också köpa en kniv i affären, låta dem slå in den som en present och sedan gå på bio. Det räknas som att du är på väg hem. 

För de yrkesgrupper som behöver kniv är det tillåtet att ha den på sig. När de är i tjänst vill säga. En polis som är ute med familjen och går till en nöjespark eller annan allmän plats har inte rätt att bära på sig kniv. En scout däremot som är på väg till ett möte kan ha den på sig även under tågresan. Med andra ord så beror det på vart du är på väg och vem du är. Det bästa är därför att kontrollera vad lagen säger redan innan du ger dig iväg för att vara på den säkra sidan. Tanken är naturligtvis att skydda folk så att ingenting händer. En olycka sker så lätt.

Lär dig hantera kniven

Knivar är en viktig del av livet. Det kanske låter lite melodramatiskt, men är den rena sanningen. Redan från barnsben så lär sig en person hantera knivar, om än inte så vassa. Med tiden så blir de mer och mer sofistikerade. Mycket beror naturligtvis på dina intressen. Om du fiskar eller tillbringar tid ute i skogen så är det mer troligt att du behöver en kniv. Men du kan lika gärna ha fallenhet för att laga mat, och då är det också knivarna som kan vara avgörande. En utbildad kock har gärna sin egen uppsättning med knivar, som hen håller ett vakande öga över. Ingen får röra dem och de hålls i gott skick. 

Ibland vill du bära med dig kniven i din EDC, andra gånger är det mest ett verktyg som är praktiskt. Genom att välja bra knivar och även lära dig vad lagen säger om innehavet, så kan du ha mycket roligt både på jobb och fritid.